SIMMERWILLE

Rondvaartbedrijf de Simmerwille

De ‘Simmerwille’ biedt u alle mogelijkheden voor vrijwel elke gelegenheid. Al varend brengt de ‘Simmerwille’ u langs de mooiste plekje van Friesland. Tijdens uw kopje koffie, drankje, lunch of Friese koffietafel kunt u genieten van de schitterende natuur, de weldadige rust of van een romantische zonsondergang.

ms Simmerwille, ideaal voor uw: familiedag bruiloft jubileum receptie bejaardendag personeelsfeest vergadering .
De ‘Simmerwille’ werd oorspronkelijk als plezierjacht gebouwd, en herinnert qua stijl en uiterlijk aan vervlogen tijden. Het interieur echter, is volledig aangepast aan de eisen van deze tijd, comfortabel en van alle gemakken voorzien.
De Simmerwille biedt: sfeervolle salon gezellige bovensalon groot zonnedek moderne geluidsinstallatie verwarming goede toegankelijkheid voor mindervaliden voorts is de Simmerwille uitgerust met moderne toiletten, 220 Volt aansluiting en marifoon. De kombuis van de Simmerwille staat borg voor een uitstekende verzorging van de inwendige mens. Van originele Friese koffietafel tot koud buffet, wij verzorgen het tot in de puntjes. Voor een uitgebreid diner leggen wij graag aan bij het hotel of restaurant van uw keuze.

Vaarroutes en dagindeling
Naast dagtochten kunt u met de Simmerwille natuurlijk ook middag- of avondtochten maken. Vaarroute en dagindeling kunt u, in overleg met ons, zelf bepalen. Door de centrale ligging van Joure, midden in het Friese merengebied, zijn verschillende routes mogelijk. Zo varen wij regelmatig naar Grou en Eernewoude, door het unieke natuurreservaat Princenhof. Ook kunt u de route over de grote meren van de zuidwesthoek van Friesland kiezen en daarbij een bezoek brengen aan het pittoreske stadje Sloten. Dan is er ook nog een tocht naar Lemmer, waarbij twee schutsluizen gepasseerd worden. Hierbij is een klein deel van het IJsselmeer in de route opgenomen.

Historie

De geschiedenis van de Simmerwille gaat terug tot 1916. De Groninger Industrieel Botje gaf in dat jaar opdracht aan Scheepswerf Botje-Ensing om een schip te bouwen voor het vervoer van vaten lijnolie. Het schip kreeg de naam “Swastika”, wat in het oude Sanskriet “gelukkig welzijn” betekent. “Swastika” is heden ten dage een zwaar beladen begrip. Dit oude Germaanse geluks- en religieuze teken, is later door anti-semieten en nationaal socialisten in een hele andere context berucht geworden. Maar daarvan was in 1916 nog helemaal geen sprake. Door de komst van de vrachtwagen kwam de Swastika werkloos voor de kant te liggen. Dhr.Botje besloot het schip te laten ombouwen tot een privé motorjacht.

In 1930 werd het schip verkocht aan het Leger de Heils. Zo kreeg het schip voor de derde keer sinds de bouw een nieuwe functie en werd het herdoopt in “Febe”. Het schip werd van 1930 tot 1959 ingezet als Evangelisatieschip in de drie noordelijke provinciën om het geloof te verkondigen en nieuwe Leger des Heils korpsen te stichten.

De Febe werd daarna verkocht aan een particulier die het de naam: “Elma” gaf. Twee jaar later volgde een verkoop aan Dhr R. Bok uit Sneek die haar kocht en onder de naam “Simmerwille” als rondvaartboot voor de Friese meren inrichtte. Vanuit Drachten voer het schip nog een paar jaar onder de naam “Harmonie”. Sinds 1968 heet het schip weer “Simmerwille”. In dat jaar kocht Piet Brouwer het schip en sinds die tijd vaart de Simmerwille vanuit Joure.

Adres
Slachtedyk
8501 AG Joure

Telefoon
06 83 58 7590

E-mail
info@desimmerwille.nl

Website
www.desimmerwille.nl

rondvaartboot joure
HARMONIE
REDBAD